Current

The Belgium-Substream
Currently, Tin Jacobs is working on a painting project entitled ‘The Belgian Sub-stream’. It’s the development of the idea to explore and follow the Belgian rivers and canals from source to mouth. On the boat Tenace she is working on a series of paintings that show an impression of the contemporary Belgian landscape with it’s beauty and ugliness. Put together, the paintings form an elongated image of convases like a river slide passing the eye. The project started june 30th 2014 in Antwerp as the boat left the dock. The project is also linked to an other project, entitled ToT, ‘Tenace on Tour’ with a group of artists, mostly musicians who created an LP of the tour. https://boottenace.wordpress.com

2016 / Part of the Belgium Sub-Stream

The Belgium Sub-stream, work in progress. Part 2, 3, 4 and 5.
How manny parts the total work will get is not clear at the moment. Part 2: Between Oelegem and Mol. Part 3: The centrale in Memoriam. Part 4: La Sambre between Marchienne-au-Pont and Charleroi. Part 5: The boat lift of Strépy-Thieu

2:dagb.schets het project-B-substream

Sketch of the entire project

2014-De-Tenace

The boat before leaving the Houtdok in Antwerp

Schilders project:
‘De Belgische Onderstroom’
Dagboek fragment
De eerste dagen van een bootreis

“Op maandagavond, 30 juni 2014 vertrekt de Tenace, onder groot afscheidsgejoel, vanuit het Antwerpse Houtdok. Hij schiet met onverwacht grote snelheid het dok uit en zwenkt naar het Asiadok. Vandaar maakt hij een flinke bocht naar rechts, onder de Noorderlaan door, het Albert kanaal in. Enkele minuten geleden was ik er nog niet zeker van dat de boot wel echt kon varen. Het vertrek was al zo vaak uitgesteld dat ik daar serieus aan was gaan twijfelen. Maar de crew is professioneel en er heerst een sfeer van vrolijke opwinding, hij doet het! De voorbij schuivende beelden van een industrieel verleden bij een ondergaande zon zijn indrukwekkend. Van hieruit had ik Antwerpen nog nooit bekeken. Enkele fietsers volgen ons. Ze gaan sneller dan de boot en staan op elke brug te wuiven. De boot wordt door het Sas geloodst aan de Stokerijstraat. Daar moet een vaar vergunning worden betaald. In de Zwaai van Oelegem leggen we aan om te slapen. Ik maak een grote pot risotto voor de uitgehongerde elfkoppige bemanning. Roos en Saar, de dochters van Madame Belga en de muzikanten aan boord, prepareren een slaapzaal in het ruim. In Oelegem wordt de boot vastgelegd aan de boot van Klaas, onze schipper van dienst, die daar zijn eigen boot heeft liggen. De poes Willy gaat als enige, zonder iets te zeggen, aan wal. Die zien we pas de volgende ochtend terug. We volgen verder het Albertkanaal en ik installeer mijn ezel vooraan op de punt van het dek. Ik probeer niemand in de weg te zitten want het is druk daar vooraan.
Het schilderen van een voorbij schuivend beeld is een waar experiment. De beelden worden op elkaar geplakt op mijn doek. De realiteit wordt bij elkaar geduwd en zorgt voor een niet realiteit.

5:on the boat to Oelegem

On the boat to Oelegem

Maar dan veranderen we van koers. In Herentals zwenken we naar links het kanaal Bochelt-Herentals of het Kempisch kanaal in. Het landschap verandert volledig. Ik vind geen aansluiting meer in mijn doek en leg mijn penseel neer. Ik wil alleen nog maar kijken naar al dat stille groen. Zo vol van de zomer. Hier en daar een huis, een sluis en verder een kanaal tussen twee rijen bomen links en rechts langs de waterkant. Het kanaal zuigt ons binnen in een andere wereld. De stad ligt achter ons.
We varen naar Mol-Donk en passeren sas 10, 11…. Aan sas 6 of de Boeretang leggen we aan. Vlak voor ‘De Central’. Aan de overkant van het kanaal loopt het jaagpad. Duizenden fietsers zoeven er voorbij. Sommigen in groep, anderen alleen. Ze hebben geen tijd om te wuiven. Hier komen dus al die goeie renners vandaan.
De volgende dagen zet ik mij aan de overkant naast het jaagpad en begin aan luik 3 van mijn schilderij. De Central van Mol-Donk zal volgende week worden platgelegd. Dat vertellen mij de fietsers waarvan er toch sommigen stoppen voor een babbel. Twee jonge mannen bedanken mij omdat ik hun geliefd industrieel erfgoed wil komen vereeuwigen.”
Tin Jacobs

7:byside the Kempen Canal at mol

Next to the ‘Kempen canal’ at Mol

Tenace on Tour: etappe 1 Antwerpen – Bree. Muziek en beeld: Saar Van Der Leest.

9:Beside the Sambre at Charleroi

next to the river ‘Sambre’ at Charleroi

12-13-14 of June 2015
A Suivre / Wordt Vervolgd… een wilde tentoonstelling
An outdoor exibition next and on the boat Tenace. from Strépy to Péruwelz. A project from Tenace on Tour, ToT and in collaboration with ‘The dépendance interdépendante du bureau Gruzemayer’ by Chris Straitling.
The exibition includes work by artists but also from visitors who could create their work alongsite the boat.

IMG_7826

in the local newspaper from Péruwelz

IMG_7827

in the local newspaper from Péruwelz, vervolg

IMG_7640

Chris Straitling helping to build up the exhibition.

IMG_0195

Little Red Riding Hood by Tin Jacobs drying in the sun on the boat Tenace.

2015-lrrhood-zesluik

‘Little Red Riding Hood went to her grandmother and never came back’.

web-2015-1--little-red-riding-hood-went-to

Little Red Riding Hood in the woods of Péruwelz.

IMG_7852

The ‘atelier sauvage’ at Port du plaisance in Péruwelz

IMG_7601

Stranges figures by Roos Van Der Leest

IMG_7620

Roos van de leest

IMG_7644-(1)

Local musicians from Péruwelz

IMG_7649

‘Art Brute’ by Gerda Goris, alias Madame Belga, the Captain of the boat Tenace.

IMG_7789

The megaphone orchestra on there way to Péruwelz.

IMG_7591

Roos and Gerd building up the wild exhibition.

IMG_0226

The boat Tenace with the flag from Chris Straitling

IMG_0229

The flag, by Chris Straitling

a-suivre1-in-boot

‘A Suivre’ on the boat, Painted thru the window on the quay wall by Tin Jacobs at Mons

A-suivre1-buiten

Leaving Little Red Riding Hood in Mons.